Nieuw project: ‘Polifonia Portuguesa’

Ons programma opent met een batalhaparel van Portugese renaissance: het zesstemmige ‘Missa pro defunctis’ uit 1625 van Frei Manuel Cardoso (c. 1566 - 1650). Hij behoorde tot de befaamde ‘School van Évora’, waar bvb. ook componisten als de Brito, Rebello, de Magelhães,... deel van uitmaakten.

De Spaanse en Portugese Requiems staan bekend om hun schoonheid. OrSeCante zong reeds een aantal jaar geleden het ‘Officium Defunctorum’ van de Victoria en stukjes uit het Requiem van de Morales. Cardoso bouwt verder op die traditie, maar gebruikt daarbij een heel eigen klankidioom. De eerste drie noten van zijn requiem vouwen zich zo onverwacht open... adembenemend!

Hoewel ook sterk voortbouwend op de Portugese traditie, vormt de muziek van João Rodrigues Esteves (c. 1700 - na 1751) een groot contrast met die van Cardoso. Over Esteves, kapelmeester in de kathedraal van Lissabon, weten we niet zoveel. Het is best mogelijk dat hij stierf in de grote aardbeving die Lissabon vernielde in 1755. Van deze tijdgenoot van Bach zingen we de ‘Missa a 8 vozes’ en enkele vierstemmige motetten. Het is een beetje vreemde muziek: barok, maar nog volop de sfeer ademend van de renaissance...

Uitvoerders

Praktische informatie

boot