Repertorium OrSeCante

2022

Ceci n'est pas un Requiem: Muziek van Charpentier, ‘Messe pour Monsieur Mauroy’, het ‘De Profundis’ en het ‘Prose des Morts’.

2020

Op ons programma voor dit jaar:

2019

The Canterbury Songs: An Evensong with OrSeCante. We krijgen een uitnodiging om enkele evensongs te zingen in de zetel van het Anglicanisme: Canterbury Cathedral. Het wordt een topervaring voor het koor. Na onze laatste noot worden we prompt uitgenodigd om nog eens te komen, maar dan liefst voor een hele week … Enkele van de werken die we in Canterbury zingen, brengen we in een klein concertje op 29 juni 2019.

2018

Frid på jord: Een maand na Rutter brengt OrSeCante al een nieuw programma, dit keer onder leiding van Greet Duerinckx, sopraan in het koor en onze vaste repetitor. OrSeCante zingt niet zo vaak kerstmuziek, maar het publiek in de Sint-Hilariuskerk in Bierbeek luisterde aandachtig, zong uit volle borst mee en zag dat het goed was. Download het programmaboekje van dit concert (PDF, 95 MB).

Requiem & magnificat van John Rutter: Een geslaagde samenwerking met het dameskoor Makeblijde uit Zele. Twee topwerken van de Engelse componist John Rutter, met groot orkest en uitvoeringen in Zele en Leuven.

Alpha-Omega: Ondertussen is OrSeCante verhuisd naar de kerk van Herent als vaste repetitieruimte. We zingen er twee concerten met oude muziek van Praetorius, de la Hèle, Gombert, Ferrabosco, de Palestrina, Ruimonte, Monteverdi en Josquin.

2017

@vesperas: Een componist waar we blijven naar terugkeren is Claudio Monteverdi. We hernemen in november van dit jaar een 21 jaar oud idee en zingen werken uit de bundel “Selva Morale e Spirituale”, begeleid door een uitgebreid instrumentaal ensemble. Er zijn twee concerten in de kapel van het Jezuïetenhuis in Heverlee.

Mis kathedraal Brussel: op 2 juli 2017 verzorgen we de misviering in de Sint-Michielskathedraal in Brussel.

Provinciaal koortoernooi: in maart 2017 nemen we voor de laatste keer (want de provincies verliezen het domein cultuur) deel aan het provinciaal koortoernooi in de afdeling uitmuntendheid.

2016

Israel in Egypt: 22 jaar na de eerste keer, voert OrSeCante samen met het Bhag-ensemble opnieuw het oratorium ‘Israel in Egypt’ van G.F. Handel uit. Soli zijn Elke Janssens, Bart Uvyn, Adriaan De Koster en Peter-Paul van Beekum.

Maria Immaculata: Spaanse dubbelkorige muziek op het programma in december 2016. Mateo Romero: zijn “Missa Bonae Voluntatis” en enkele meerkorige motetten. Bart Rodyns en Dimos de Beun bespelen twee orgels, Wim Maeseele betokkelt de theorbe. Twee concerten in de abdijkerk van Vlierbeek.

2015

Introversion: Even iets totaal anders: Rachmaninov, meer bepaald delen uit zijn ‘nachtwake’ en de ‘liturgie van Sint Johannes Chrysostomus’, gecombineerd met muziek van Tsjaikovski, Kedrov, Lauridsen, Gjeilo en Whitacre en ons eigen koorlid Alex Deckmyn. Deze organisatie was in samenwerking met Amateurama.

Du fond de ma pensée: In de abdijkerk van Vlierbeek zingt OrSeCante twee keer het vijfstemmig requiem van Lassus, psalmen van J.P.Sweelinck en een mariamotet van F. Guerrero, begeleid door een blazersensemble.

2014

Noël (Charpentier): een apart kerstconcert voor ons 25-jarig jubileum: de ‘Messe de minuit pour Noël’ en ‘In navitatem Domini Canticum’ van Charpentier. Samen met het Bhag-ensemble en vier solisten gaven we twee uitvoeringen in de abdijkerk van Vlierbeek in november 2014.

Mis kathedraal Brussel: de dag voor de nationale feestdag verzorgen we mis in de Sint-Michielskathedraal in Brussel.

Evensong: Met het programma ‘Evensong’ gaat het luitensemble van het SLAC/conservatorium o.l.v. Floris De Rycker en het vocaal ensemble OrSeCante o.l.v. Arnout Malfliet naar de Anglicaanse versie van het avondgebed. We verdiepen ons in Engelse muziek van Dowland, Purcell, Gibbons, … De koorwerken worden afgewisseld met luitmuziek. Dit project liep in samenwerking met Amateurama 2014.

Provinciaal koortoernooi: in maart geven we het beste van onszelf op het provinciaal koortoernooi in Oud-Heverlee. We krijgen er zowaar een medaille.

Mis koninklijke familie: Op 18 februari luisteren we de eucharistieviering ter nagedachtenis van de overleden Leden van de Koninklijke Familie op in de OLV kerk van Laken. We zingen de mis ‘Petre ego pro te rogavi’ van Alonso Lobo. Na de mis komen koning Filip en koningin Mathilde ons persoonlijk bedanken.

2013

Musica sacra in festo Sanctae Caeciliae : Met versterking van cornetto's en trombones brengen we feestelijk hulde aan de patrones van de muziek. Monteverdi's Missa ‘In Illo Tempore’ wordt aangevuld met psalmen en motetten.

Via Crucis : Twintig jaar na het inhuldigen van de kruisweg van Hilde Van Sumere in de Begijnhofkerk keert OrSeCante terug naar deze kerk om dit te herdenken.

2012

Dixit : Na de ode aan de lente trekt OrSeCante ten strijde, samen met het Bhag-ensemble en organist Wouter Dekoninck. Het Dixit Dominus van G.F. Händel is een buitengewoon vurige zetting van psalm 109. Ook op het programma: de mis in g van J.S. Bach en het orgelconcerto in g van Händel.

Mis kathedraal Brussel: nog zo'n goede OrSeCante-traditie … Om de twee, drie jaar verzorgen we de eucharistieviering in de Sint-Michielskathedraal van Brussel (26 augustus).

Amor Vittorioso : In mei laat OrSeCante zich van zijn lichtere kant zien. Een gemengd programma met liederen over de lente en de liefde, afgewisseld met muziek van het instrumentale trio Parazar!

2011

Requiem : Met het zesstemmige "Requiem in memoriam Josquin Desprez" van Jean Richafort zet OrSeCante nog eens een brok pure renaissance-polyfonie op het programma, afgewisseld met orgelmuziek door Ivo Bigaré.

Provinciaal koortoernooi: In maart neemt OrSeCante voor het eerst deel aan het provinciaal koortoernooi. In de categorie Uitmuntendheid halen we 80%.

2010

Een origineel project om het jaar mee te beginnen: De Johannespassie van Bach, maar dan in een vertaling naar het Leives(door Fred Brouwers). Een volle Sint-Pieterskerk zag dat het goed was.

Angelus In november staat er weer een stevige brok Bach op het programma. Samen met onze vrienden van het Bhag-ensemble Halle brengen we het Magnificat en de eerste cantate van het Weihnachtsoratorium.

2009: Feestjaar OrSeCante 20 jaar

Verbum : We sloten ons feestjaar af met een speciaal programma, waar we telkens twee werken uit verschillende eeuwen tegenover elkaar plaatsen. Speciaal voor OrSeCante componeerden Willem Ceuleers en Alex Deckmyn een stuk voor onze verjaardag.

Vesper voor vrede : Vesperpsalmen van H. Schütz en enkele werken van Monteverdi en Willaert. Opnieuw een geslaagde samenwerking met het Bhag-ensemble uit Halle.

2008

Laudibus in sanctis (W. Byrd) : een intiemer concert in samenwerking met het bloklfuitensemble Estampie, opgebouwd rond de ‘Mass for four voices’ van William Byrd.

Johannespassie (J.S. Bach) : het Bhag-ensemble uit Halle was opnieuw van de partij, net zoals het Jan-Niklaaskoor uit Dworp.

2007

Charpentier : Grand Office des Morts & Te Deum. Opnieuw een samenwerking met het orkest Bhag-ensemble uit Halle.

Vlaamse polyfonie: OrSeCante gaat in mei internationaal en geeft een concert in Lille met centraal de dubbelkorige missa ‘Osculetur me’ van O. Lassus. Een selectie uit dit programma wordt ook gezongen op de ‘12 weken van Sint-Michiel’ in Leuven.

2006

Messiah: Een buitengewone geslaagde samenwerking met het vocaal ensemble Seicento (uit De Pinte) o.l.v. Patrick Moeyaert en het Bhag-ensemble uit Halle.

O Immanuel : Kerstmuziek van Praetorius en Schütz
tot Rutter en Pärt. Concerten in Leuven, Bolderberg en Ganshoren. Samenwerking met organist Ivo Bigaré

2005

Polifonia Portuguesa : Terug naar onze roots met renaissancemuziek van Portugese componisten. Op het programma ‘Requiem’ van Frei Manuel Cardoso en de dubbelkorige ‘Missa a 8 vozes’ van Esteves.

Óttusöngvar á vori : Even iets anders... Fire Salmer (1906) voor gemengd koor en bariton van Edvard Grieg, Íslenskt þjóðlag (4 IJslandse volksliederen in een bewerking van Hafliði Hallgrímsson) en Óttusöngvar á vori (voor koor, sopraan en altus solo, orgel, slagwerk en cello) van de IJslandse componist Jon Nordal.

2003

L’homme armé: manuscriptkolomeen initiatief van Ritornello met de uitvoering van de parodiemis ‘Missa L’Homme Armé’, geschreven door G. Carissimi, en o.a. nog het oratorium “Judicium Extremum” van zijn hand.

Passio: Johannespassie van C. Demantius en stukken uit de Lamentaties van O. Lassus.

2002

Agnus Dei: Programma rond dood en verrijzenis met centraal het achtstemmig requiem van Duarte Lôbo en motetten van Gombert, de Morales, Tavener, Barber, Romero

Monteverdi: 4-stemmige mis en enkele motetten van Claudio Monteverdi

2001

Opus Ultimum: Muzikaal testament (dubbelkorige psalmen) van Heinrich Schütz, in samenwerking met blazersensemble Ritornello.

2000

Kanon Pokajanen: A cappella werk in het kerkslavisch van Arvo Pärt, gecomponeerd in 1997.

O Quam Suavis: Dubbelkorige motetten van Peter Philips en de 'Lamentations for Henry Noel' van John Dowland.

1999

Gloria: Kerstconcert met het Gloria van Vivaldi, het Dettingen Te Deum van Handel, en het kerstconcerto van Corelli, in samenwerking met het orkest L'Estro Armonico.

Assumpta est Maria: Mariamuziek van Peter Philips, de Victoria, da Palestrina,... en Benjamin Britten.

Officium Defunctorum: Requiemmis van de Spaanse polyfonist Tomás Luis de Victoria.

1998

Missa ‘Si Ambulavero’: Mis en motetten van Philippus de Monte en Latijnse motetten van Heinrich Schütz.

Mariavespersvan Claudio Monteverdi, in samenwerking met Ritornello

1997

Miserere: Passiemuziek van Allegri, Lotti, Byrd, Purcell, Tallis, de Morales, Tavener, da Palestrina en Gombert.

1996

Te Deum: Romantische kathedraalmuziek van Bruckner, Meulemans, Liszt, e.a. (Samenwerkingsproject met 'Alauda' uit Ekeren, en 'Basilica-koor' uit Tongeren.

Selva Spirituale: Psalmen en motetten van Claudio Monteverdi (Samenwerking met blazersensemble 'Ritornello').

1995

The Blue Bird: Engelse partsongs van Sir C. V. Stanford en G. Holst.

Hora Vespera: Venetiaanse vesperdienst met muziek van Adriaan Willaert (Samenwerking met Gregoriaans Abdijkoor van Grimbergen).

1994

Gottes' Zeit: 'Musikalische Exequien' van Heinrich Schütz, en de cantate 'Gottes' Zeit' van Johan Sebastian Bach.

Israel in Egypt: Oratorium van G. F. Handel (Samenwerkingsproject van de Vlaamse Federatie van Jonge Koren).

1993

Lamentationes: Muziek uit de goede week van Tomás Luis de Victoria.

1992

Missa ‘Ut Re Mi Fa Sol La’: Mis en motetten van G. P. da Palestrina.

Vespers voor Maria Lichtmis: Een vesper met muziek van Adriaan Willaert, Cypriano de Rore, en Jachet van Mantua.

1991

Missa ‘Dixit Maria’: van Hans Leo Hassler.

Marcuspassie: Vroegbarokke passiemuziek van Ambrosius Beber.