John Rutter: Requiem en Magnificat

Requiem

John Rutter componeerde zijn Requiem in 1985. Net zoals bij Brahms en Fauré volgt het werk niet letterlijk de traditionele opbouw van de dodenmis uit de katholieke liturgie, maar koos Rutter een selectie van teksten uit de requiemmis en uit het ‘Book of Common Prayer’.

De zeven delen van het werk vormen in een boog een meditatie op het thema van leven en dood. Het eerste en laatste deel zijn beide een gebed voor de hele mensheid. Delen 2 en 6 zijn psalmen, 3 en 5 een persoonlijk gebed tot Christus en het centrale Sanctus een bevestiging van de goddelijke glorie.

Magnificat

Liturgisch hoort het Magnificat thuis in een vesperdienst (of de Anglicaanse tegenhanger, een Evensong) en bij feestdagen van de maagd Maria. Er zijn ontelbare eerder korte zettingen voor gebruik in de liturgie. Uitgebreidere concertversies komen heel wat minder voor. De versie van J.S. Bach is misschien wel de meest bekende ‘uitgebreide’ versie (en zelfs die was bedoeld voor liturgisch gebruik). Qua schaal en de lay-out van de verschillende delen is de versie van Rutter vergelijkbaar met die van Bach. Rutter gebruikt ook gregoriaanse thema's op verschillende plaatsen. Rutter dirigeerde de première van het werk in 1990 in New York.

Uitvoerders

Vrijdag 9 november, Zele

Zondag 11 november 2018, Leuven

Kaarten bestellen (enkel voor Heverlee op zondag) via overschrijving

Update 7 november 2018: De kaartenverkoop in voorverkoop via deze site is afgelopen. Je kan wel nog aan de kassa kaarten kopen op zondag aan € 22. Welkom!